001 Rikke Ehlers Nilsson 001

Blush, Rikke Ehlers Nilsson

Rikke Ehlers Nilsson viser værket Blush ved Studio Grundahl i Nørregade.

Værket Blush består af en serie digitale broderier på stof, der viser en række forskellige approprierede sommerfugle emoji motiver.

 Blush tager udgangspunkt i en global referenceramme, der udfolder sig bredt henover sociale medier med oprindelse i bl.a. techvirksomheder og celebritykultur. Emojiens primære funktion er at udfylde det følelsesmæssige sprog, der ellers mangler i en online tekst baseret dialog. Emojien blev først brugt på japanske mobiltelefoner i 1997 og blev stadig mere populær i 2010’erne, efter at være blevet tilføjet til flere mobile operativsystemer, og betragtes nu som en stor del af populærkulturen i Vesten. Med afsæt i de politiske interesser, der ligger i udformningen af en emoji, arbejder værket med deres formgivning og æstetik, for at undersøge emojiens socio-økonomiske sprog. Som det er tilfældet her, hvor ikonet for en sommerfugl, varierer drastisk ud fra hvilke virksomhed der har udviklet den. 

Sommerfugle som emoji er oftest afbilledet med spredte vinger, enten som en Morfo eller Monark sommerfugl og repræsentere (indenfor det virtuelle formsprog) ideen om skønhed og lykke. Blush benytter et serielt og monokromt mønster, der viser alle de sommerfugle som er på markedet lige nu, emojierne kommer henholdsvis fra virksomhederne Apple, Google, Samsung, Microsoft, WhatsApp, Twitter, Facebook, Skype, JoyPixels, Emojipedia og LG. Værket samler dem i et mønster der udover at forholde sig til deres formgivning også ønsker at afsøge de kommercielle interesser der ligger i deres design. 

Rikke Ehlers Nilsson bor og arbejder i Aalborg. Hendes praksis berører forskellige overlappende temaer inden for billedproduktion, såsom billedets forhold til populærkulturen, skønhedsindustrien og massemedierne, hun arbejder både med fotografi, skulptur og design. Gennem materiale, der hentes direkte fra underholdningsindustrien, internettet og andet visuelt kultur, bearbejder hun det kommercialiserede billede i et kunstnerisk sprog, for at skabe en kritisk ramme. Hun tog afgang fra Sandberg Instituut i Amsterdam, Holland i 2014 og fra Det Fynske Kunstakademi i 2011. Hendes værker er blevet vist på Fotografisk Center i København, Kunsthallen Brandts i Odense og I:project Space, Beijing, Kina. Hun har modtaget arbejdslegater fra både Statens Kunstfond og Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse.

Blush er venligst støttet af Aalborg Kommunes Kunstfond, Statens Kunstfond, Slots- og Kulturstyrelsen og Kulturhuset Trekanten.

 

Læs og se mere om kunstneren her:

http://rikkeehlersnilsson.com